vrijdag 12 september 2014

Beren koeken (tutorial)



Ik vind ze zelf zo goed gelukt, en het wollige effect is zo leuk, zonder extra toevoeging van iets, dat ik besloten heb er een tutorial van te maken.

Veel plezier! 

Nodig:
- template oogjes/neusjes (zelf uitgetekend, zie bijlage wees zo vrij om deze te gebruiken) + insteekhoesje
- 20 sec RI in de kleuren wit, zwart, donker bruin, mokka bruin, rood
- stevige RI donker bruin en wit
- airbrush
- stencil strepen (of gingham stencil)
- airbrush verf super red
- roze dust + watten staafje/kwastje
- eetbare stift zwart
- uitsteker beer, mijne heb ik zelf gemaakt, je kan natuurlijk iedere beren uitsteker gebruiken. Maar ik heb een omtrek gemaakt van mijn uitsteker, deze kan je uitprinten uitknippen en dan kan je de koek met de hand uitsnijden.
- uitsteker hartje klein
- Tip; 0, 1, 2 en 4 
- je benodigdheden welke bij de basis horen van decoreren met icing. 

1. Je begint met het opspuiten van de oogjes op het template. Je begint bij het oogwit (tip 2) , meteen daarop komt het donker bruin (tip 1) , dan het zwart (tip 1) en als laatste een klein puntje wit (tip 0). Deze handelingen snel achtereen uitvoeren (wet on wet techniek).

2. Op hetzelfde hoesje kun je vast de neusjes opspuiten, eerst zwart (tip 1) en dan een klein dotje wit (tip 0). Het wit trek je vervolgens meteen naar een puntje met je needle/tandenstoker.

 

3. Dit alles laat je minimaal 24uur drogen op je insteekhoesje!

4. Als je zwarte neusjes goed droog zijn kan je het snoetje opspuiten met licht bruin (tip 2) en laat je vervolgens de zwarte neusje op de juiste plek "vallen". Niet aandrukken, gewoon zachtjes erop leggen. Beetje goed schuiven met je naaldje als hij niet naar je zin ligt. Laten drogen minimaal 24uur.


LET OP VANAF NU !! Pak het beertje iedere keer vast bij zijn ROMP !!! De zwaarte kracht gaat anders zijn werk doen en je koekje zal breken!!

5. Ondertussen steek je de koekjes uit (zowel de beer als de hartjes, steek er 1 meer uit dan je nodig hebt. Heb je hem over kan je hem lekker zelf opeten), wanneer ze goed zijn afgekoeld kan je de kussentjes van de handjes/voetjes wit maken (tip 2). Als je het lastig vind uit de hand op te spuiten kan je eerst met voedsel stift een schets maken op je koekje.


6. Laten drogen ongeveer 8u, echt probeer het niet eerder anders druk je misschien met airbrushen je eerder gemaakte werk in.

7. Nu gaan we een gingham patroon maken op de voetjes en handjes. Eerst de horizontale lijnen even paar seconde laten drogen. Stencil omdraaien dan de verticale lijnen. (Of andersom dat kan natuurlijk ook, hifi). Laat de verf heel even drogen, zodat je het niet uitveegt wanneer je verder gaat.



8. Wanneer je snoetjes goed droog zijn, kan je het mondje erop tekenen, de wangen dusten, en sproeten zetten. (deze stap kan je ook op het einde pas doen wanneer je beertje al helemaal klaar is)

9. Leg vast 2 oogjes en een snoetje klaar zodat je er snel en makkelijk bij kan.
Vervolgens gaan we met de donker bruine stevige icing het hoofdje opspuiten. Langs de lijnen (tip 2) wel mooi netjes de rest gewoon goed invullen (tip 4). Hoeft niet netjes egaal te zijn. Laat de oogjes en het snoetje op de juiste plek "vallen". Eventueel nog even goed schuiven.


10. Ga nu met je naalden door de donkere icing van het randje van de oortjes heen met een draaiende beweging. Je icing is hier op de toplaag al wat gedroogd, doordat je er voorzichtig met een draaiende beweging doorheen gaat krijg je een warrig effect. Ga NIET verder met het hoofd, laat het eerst even drogen!

11. Terwijl het hoofdje droogt kan je het lijf van de beer opspuiten. Hetzelfde als bij het hoofd, netjes langs de randjes minder nauwkeurig bij de rest. Maar wel alles opvullen! Anders kom je straks wat icing tekort op sommige plekjes ;-)

12. Herhaal stap 10 maar nu bij de handjes van het beertje

13. Wanneer de toplaag van het hoofdje en het lijfje genoeg gedroogd is gaan we nu met ons naaldje door de icing van het hoofd (je begint met "draaien" daar waar je de icing als eerste hebt opgezet) heen. Bij de oortjes kan je deze stap overslaan! Dit heb je immers al gedaan.


14. Als het hoofdje wollig genoeg en je bent tevreden ga je door naar het lijfje. Hier doe je hetzelfde als bij het hoofd.

Als je toplaag van de icing niet genoeg gedroogd is, moet je nog even geduld hebben en wachten met draaien. Je wollige effect wordt dan immers nog duidelijker en mooier wanneer je geduldig bent.
Om te laten zien wat ik met een draaiende beweging bedoel heb ik een klein filmpje gemaakt zodat je mijn handeling "live" kunt zien.

15. De beren zijn tot zover klaar. Deze laten we heel goed drogen. Minimaal 8 uur. Ondertussen kunnen we doorgaan met de hartjes. Eerst de rode icing opzetten, goed laten drogen (het liefste 6-8 uur) dan weet je zeker dat je niets indrukt wanneer je de namen gaat opspuiten. Mocht je niet kunnen wachten, dan kan je de namen opspuiten zodra de toplaag droog is. Als je dit doet let dan echt op dat je niet op je rood gaat hangen.

Ik wilde heel graag dat de namen er bij allemaal zoveel mogelijk op dezelfde manier op stonden, hierdoor had ik een extra koek gemaakt deze diende als sjabloon. Ik had de hartjes hierop overgetrokken op de manier welke ik het mooist vond. Ieder hartje wat ik vervolgens van naam heb voorzien kwam eerst op het sjabloon te liggen en dan kon ik de naam er recht opspuiten.


Ik heb alle namen met de hand opgespoten. Kun je niet goed uit de hand opspuiten kan je de vloeipapier manier gebruiken.

16. Wanneer de beertjes goed droog zijn (in ieder geval de toplaag, maar om risico te voorkomen kan je beter oprijd beginnen en wachten met het in elkaar zetten tot de bruine laag goed droog is, anders druk je misschien alles in) kan je de hartjes erop plakken.
Dit doe je door een beetje icing (liefst bruine van de beer) aan de onderkant van de hartjes te spuiten en dan te plakken op de beer.



Als alles goed droog is kan je ze gaan verpakken zoals jij wilt.


Ik was opgelucht en heel erg blij met het resultaat toen mijn beertjes klaar waren. Hopelijk jullie ook!
Ik zou het leuk vinden als je jou resultaat aan me laat zien. Stuur me dan een berichtje op mijn tijdlijn van mijn Facebook pagina.


Foto tutorial:





Templates


Geen opmerkingen:

Een reactie posten